marți, 11 mai 2010

Organele sexuale femeiesti


Organele sexuale femeiesti sunt: ovarele, trompele uterine, uterul, vaginul, glandele anexe si organe genitale externe. Ovarele sunt doua organe ovoidale, situate in partea inferioara a cavitatii abdominale. Aceste organe produc celule sexuale femeiesti numite ovule si hormoni sexuali femeiesti.
Ovarele, gonadele feminine, in care ovulul incepe procesul de maturare, sunt situate la capatul unei perechi de canale, numite trompe uterine. Acestea conduc catre uter.
Uterul este un organ musculos, cavitar, in forma de para, care se termina cu vaginul. Peretele uterului – perete muscular – este captusit cu o mucoaa, care sufera modificari ciclice, lunare. Ea se elimina cu pierdere de sânge si se reface la fiecare ciclu.
Glandele anexe femeiesti sunt reprezentate de doua glande mamare asamblate in mamele, care au rolul de a secreta laptele necesar cresterii copilului.
Ovarele si testiculele sunt organe care produc celulele sexuale sau gametii. Functionarea ovarelor este ciclica, iar a testiculelor este permanenta. Elaborarea de noi spermatozoizi continua toata viata. Ovarele poseda inca de la nastere un „stoc” de ovule, care nu pot sa se reinoiasca.

Un comentariu:

  1. daca iti place sa afli cat mai multe despre anatomia corpului omenesc te invit sa intri pe site-ul www.corpul-uman.com
    iar daca esti interesata si ai informatii cu privire la corpul uman , mi te poti alatura ca editor al site-ului.

    RăspundețiȘtergere